Com aprovar l’oral del C1 de Valencià?

como-aprobar-el-oral-del-c1-de-valenciano

La prova oral sol ser la més difícil dels exàmens per a les persones que no són “valencianoparlants”. La primera part consistirà en un monòleg on explicareu si esteu a favor o en contra del tema proposat per l’examinador. Tindreu 10 minuts per a preparar-vos l’estructura, que normalment serà fer una breu introducció, després explicar avantatges i inconvenientes i finalment, explicareu la vostra conclusió. Serà molt important l’ús de connectors per tal d’enllaçar els arguments i donar-li fluïdesa al text. La segona part consistirà en un diàleg, on serà molt important respectar els torns de paraula i rebatre els arguments de l’altra persona. Sabent açò, en aquest article trobareu consells molt útils que et facilitaran aprovar aquesta part, a continuació els nomenarem:

  1. Parlar valencià amb natius. A la Comunitat Valenciana hi han al voltant de 2 milions de persones que parlen aquest idioma, per tant, intentar mantindre una conversa amb algú d’ells és imprescindible. Per exemple, podeu fer turisme a llocs com Morella i mantindre conversacions amb gent nativa d’allí. És una bona manera de fer turisme i aprendre i practicar el valencià. També, si coneixeu a algú o teniu amics que el parlen perfectament, no dubteu en demanar-los ajuda.
  2. Veure televisió en valencià, en especial “À Punt”. Es tracta de la televisió autonòmica valenciana, on qualsevol habitant de la comunitat pot adquirir fluïdesa lectora, emmagatzemar vocabulari i fer-se amb expressions mentres veu la TV. També es pot veure aquest canal “online” a través de la seua pàgina web per a les persones que no resideixen a la Comunitat Valenciana.
  3. Youtubers valencians. Aquesta és una gran opció, ja que mentres t’ho passes bé pots aprendre vocabulari molt útil. En el següent enllaç podreu trobar un vídeo on es nomenen els millors youtubers en valencià:
  4. Escoltar la ràdio i podcasts en valencià. “À Punt” conta també amb una emisora de ràdio on podreu seguir aprenent i practicant.
  5. Llegir llibres en valencià és molt important. L’editorial Bromera, per exemple, té milers de llibres en valencià i podem trobar-los a preus assequibles en llibreries o a la seua web. Llegir ens ajudarà a memoritzar la manera d’escriure les paraules i a més a aprendre paraules i expressions noves que incorporar al nostre vocabulari.
  6. Llegir premsa en valencià. Açò ens ajudarà a enriquir el nostre vocabulari i a estar informats de l’actualitat, cosa molt important ja que a l’examen solen eixir temes d’actualitat per a debatre. Ací podreu trobar la Revista Saó online, on podreu informar-vos de tot el que està passant:

 

En resum, parla, practica i escolta tot el valencià que pugues i el teu examen eixirà “de categoria”.