Com Obtindre el Títol de Valencià B2?

Si necessites traure’t el títol de valencià B2 sumar punts en la bossa de sanitat o qualsevol altra bossa de funcionaris de la comunitat valenciana has de saber que és fàcil aprovar. És igual que mai hages estudiat valencià en el col·legi o en l’institut, el nivell B2 de valencià no és tan difícil d’aconseguir i amb una mica d’esforç segur que ho aconseguiràs.

On traure’s el Valencià B2?

Actualment tens 3 vies per a traure’t el títol del valencià B2. Una d’elles és la més coneguda, i és per mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià. Aquest organisme s’encarrega de certificar el nivell de valencià a la Comunitat Valenciana, i fa uns anys va modificar el tipus d’examen per a adaptar-lo al marc europeu. Segons diuen, ara s’ha tornat més difícil, però jo crec que si tens realment un nivell intermedi de valencià, dona el mateix un examen que un altre. Ací pots veure l’estructura de l’examen de valencià B2 de la JQCV.

Un altre organisme per a certificar el valencià B2 és l’Escola d’Idiomes Oficial, el qual és una via més cara en preu (com veuràs més endavant).

I finalment, la CIEACOVA, que com bé diuen les seues sigles és una Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià, és a dir, aquest format per un conjunt de membres dels serveis de llengües de les diferents universitats de la comunitat valenciana, i que s’encarreguen de certificar el nivell de valencià. Coneix com és l’examen de valencià B2 de la CIEACOVA.

Dona el mateix per qual dels organismes et decidisques a presentar-te a l’examen del valencià B2, perquè si realment tens un nivell intermedi de valencià, podràs aprovar qualsevol d’ells. El problema és que és difícil aconseguir un nivell intermedi de valencià en totes les habilitats lingüístiques (comprensió auditiva, comprensió lectora, expressió oral i expressió escrita) i normalment les habilitats que més costa aconseguir aprendre són l’expressió escrita i l’expressió oral.

El meu consell és que et presentes a les tres vies si és possible o almenys a 2 d’elles. Ja que durant tot l’any sempre es presenten convocatòries dels 3 organismes per a certificar el valencià.

Dates d’exàmens de Valencià B2

Com ja he comentat anteriorment, durant tot l’any es publiquen dates d’exàmens de valencià B2 en els diferents organismes certificadors, vegem en què dates et pots presentar:

como-obtener-el-titulo-de-valenciano-b2

Convocatòria d’Exàmens de Valencià B2 de la CIEACOVA

Aquest organisme sol realitzar 2 convocatòries d’exàmens cada any. I un mes abans del període de matrícula sol eixir la convocatòria de la CIEACOVA. Les dates d’exàmens per al valencià B2 solen ser al gener i juny, el període de matriculació per a l’examen sol ser un més abans, per la qual cosa has d’estar pendent perquè no et passe per alt.

La inscripció per a l’examen del valencià B2 de la CIEACOVA es realitza per les diferents universitats de la Comunitat Valenciana:

En cadascuna d’elles, s’explica el procediment i el preu d’inscripció, que pot variar depenent de la Universitat, ja que cadascuna és lliure de fixar el preu que vulga, així com les condicions per a la matrícula de l’examen. Tens tota la informació en cadascuna d’elles.

Convocatòria d’Exàmens de Valencià B2 de la Junta Qualificadora

La junta qualificadora de coneixements de valencià també realitza 2 convocatòries d’exàmens de certificació del valencià B2. Com també passa en altres organismes, la convocatòria de matrícula s’obrirà 1 mes o 2 mesos abans per a realitzar la inscripció. La data d’exàmens de la Junta Qualificadora solen ser al juny i octubre-novembre.

Per a realitzar la inscripció has d’entrar a la web de la Junta Qualificadora i realitzar-la de manera telemàtica amb el DNI electrònic o un certificat digital. El preu de l’examen de valencià B2 de la junta qualificadora és el més econòmic dels 3 organismes, i si fas la matrícula al juny tens dret a repetir l’examen a l’octubre-novembre (si no ho aproves al juny, és clar), on et guardaran la nota de les parts que hages aprovat. També pots fer la matrícula de l’examen solament al setembre per a realitzar l’examen a l’octubre-novembre.

Si tens dubtes, pots preguntar en els següents punts d’informació habilitats:
 • Consellería d’Educació, Investigació, Cultura i Esport
  Subdirección General de Política Lingüística y Gestión del Multilingüismo
  Avinguda de Campanar, 32
  46015 Valencia
 • Alacant
  Calle Carratalà, 47
  03007 Alacant
  Tel.: 012
 • Castelló
  Avinguda del Mar, 23
  12003 Castelló de la Plana
  Tel.: 012
 • València
  DT de Educació
  Edificio PROP II, Gregori Gea, 14
  46009 València
  Tel.: 012

Convocatòria d’Exàmens de Valencià B2 de l’Escola Oficial d’Idiomes

Aquest organisme de certificació del valencià és el més car dels 3, ja que el preu sol rondar els 100 euros. Però d’altra banda, tens dret a repetir l’examen al setembre on et guardaren la nota de les parts que hages aprovat.

També et pots matricular en un curs de valencià B2 en la *EOI durant tot l’any i tindre dret a fer l’examen pagant solament el preu de matrícula del curs. Si tens temps, t’aconselle aquesta via, ja que podràs anar a classe i repassar els continguts de valencià, almenys 2 dies a la setmana, i així preparar-te l’examen de valencià B2 per a Juny. El dolent, és que la matrícula dels cursos de valencià es fa per sorteig, i ja no depén d’un mateix el poder apuntar-se al curs de valencià B2.

Les dates d’exàmens de valencià B2 de l’escola oficial d’idiomes sol ser al maig-Juny i Setembre, però només pots fer la matrícula una vegada, que serà 1 o 2 mesos abans, per Març o Abril. I et permet presentar-te a la convocatòria de Juny i Setembre.

Convocatòria d’Exàmens de Valencià B2 de l’Escola Oficial d’Idiomes

Aquest organisme de certificació del valencià és el més car dels 3, ja que el preu sol rondar els 100 euros. Però d’altra banda, tens dret a repetir l’examen al setembre on et guardaren la nota de les parts que hages aprovat.

També et pots matricular en un curs de valencià B2 en l’EOI durant tot l’any i tindre dret a fer l’examen pagant solament el preu de matrícula del curs. Si tens temps, t’aconselle aquesta via, ja que podràs anar a classe i repassar els continguts de valencià, almenys 2 dies a la setmana, i així preparar-te l’examen de valencià B2 per a Juny. Malauradament, la matrícula dels cursos de valencià es fa per sorteig, i ja no depén d’un mateix el fet de poder apuntar-se al curs de valencià B2.

Les dates d’exàmens de valencià B2 de l’escola oficial d’idiomes sol ser al maig-Juny i Setembre, però només pots fer la matrícula una vegada, que serà 1 o 2 mesos abans, per Març o Abril. I et permet presentar-te a la convocatòria de Juny i Setembre.